• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Zeleni paradajz: Zimnica koja osvežava
Zeleni paradajz, foto: Shutterstock

Zeleni paradajz: Zimnica koja osvežava

CityMagazine
27.07.2023. 2 min

Pravljenje zimnice od zelenog paradajza je odličan način da sačuvate ovu povrćku za duži period i uživate u njoj i van sezone.


Evo recepta za kiseljenje zelenog paradajza:

Sastojci:
Zeleni paradajz
Voda
Sirće (belo vinsko ili jabukovo)
So
Šećer
Začini po želji (npr. list lovora, cijeli biber, čili papričice, cimet, karanfilić)

Sad se ostavlja mleveni nekuvani paradajz: Imamo najbolji recept!

Priprema:
Operite i očistite zeleni paradajz. Uklonite peteljke i sve nepravilnosti s površine.

Naseckajte paradajz na komade po želji, u zavisnosti od veličine tegli u koje ćete ga stavljati.
Stavite paradajz u veliku posudu i prelijte ga ključalom vodom kako biste ga blanširali. Ostavite paradajz u vodi oko 2-3 minuta.

Nakon blanširanja, izvadite paradajz i odmah ga prebacite u posudu s hladnom vodom kako biste zaustavili proces kuvanja.

Zatim, u veću posudu, stavite vodu, sirće, so i šećer. Odnos ovih sastojaka zavisi od vašeg ukusa, ali otprilike možete koristiti oko 1 litar vode, 250 ml sirćeta, 2-3 kašike soli i 2-3 kašike šećera. Možete dodati i svoje omiljene začine kako biste obogatili ukus zimnice.

Smesu s vodom, sirćetom, soli i šećerom prokuvajte i dobro promešajte da se sastojci sjedine.

U sterilisane tegle stavljajte komade blanširanog zelenog paradajza. Takođe, možete dodati i neke od začina poput lista lovora, celog bibera, čili papričica, cimeta i karanfilića, kako biste pojačali ukus zimnice.

Prelijte paradajz vrelom sirćetno-solnom smjesom, pazeći da svi komadi budu potpuno prekriveni tečnošću.

Zatvorite staklenke čvrsto i okrenite ih naopako kako biste stvorili vakuum i produžili rok trajanja zimnice.

Ostavite zatvorene tegle da se ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Nakon nekoliko nedelja fermentacije, zimnica od zelenog paradajza će biti spremna za konzumaciju.

Oznake:

zeleni pradajzzimnica

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Džem od smokava
Prethodni

Džem od smokava

Bingo torta: Recept koji će vas oduševiti
Sledeći

Bingo torta: Recept koji će vas oduševiti

Sledeći
Bingo torta: Recept koji će vas oduševiti
28.07.2023.

Bingo torta: Recept koji će vas oduševiti

Prethodni
27.07.2023.

Džem od smokava

Džem od smokava

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    domaći film
    Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
    CityMagazine
    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine
    8 putnik
    „Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
    CityMagazine
    bend gutalax
    Posle svirke ovog benda drugačije ćete posmatrati svet: Bili smo na sumanutom koncertu i još uvek skidamo toalet-papir sa sebe
    CityMagazine
    brain rot
    Ovo su “najbolje” domaće brain rot pesme za 2025: Evo šta nam je sve iskakalo sa TikToka ali i iz frižidera
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖